Poles

stokkenDit zijn natuurlijk de belangrijkste attributen die je nodig hebt. De Nordic Walking stokken (poles) zijn er in verschillende uitvoeringen en in verschillende lengtes. Er zijn stokken van aluminium, van carbon of van een compositie van verschillende materialen. Daarnaast zijn de stokken van vaste lengte of van variabele lengte (telescopisch). Een ander heel belangrijk verschil is dat ieder merk zijn eigen handvat heeft met een daarbij horende lus (straps). Het comfort van deze handvatten en lussen kan zeer uiteenlopen.straps

Carbon of Aluminium

Carbon is heel licht en héél sterk in combinatie met andere kunstvezels. Daarnaast heeft carbon de belangrijke eigenschap dat het veel beter de trillingen dempt dan aluminium. Iedere keer als u de stok inzet, ontstaan er trillingen die u in uw gewrichten kunt voelen. Dit kan bij regelmatig of langdurig gebruik onprettig aanvoelen. Carbon absorbeert deze trillingen beter en loopt daarom comfortabeler dan aluminium. Hoe lichter een Nordic Walking stok, hoe prettiger deze zwaait. Ook hiervoor pleit men dus voor carbon.

Vaste lengte of telescopisch

Naast de keuze uit verschillende materialen heeft u ook nog de keuze tussen verstelbare stokken of stokken met vaste lengte.

Bij een kwalitatief mindere stok is het gevaar dat verstelbare stokken tijdens de oefeningen ongewenst kunnen inschuiven, met alle gevolgen van dien. Verstelbare stokken kunnen minder de trilling absorberen dan vaste stokken (bij een goede telescopische stok is dit in praktijk niet altijd merkbaar). Een verstelbare stok is eventueel geschikt voor de Nordic Walker die nog niet weet wat zijn ideale lengte is en waarbij het voordeel van de compacte lengte wenselijk is.

Weet u zelf al de ideale lengte van uw stok dan adviseert men in de meeste gevallen een stok met een vaste lengte. En voor de ervaren Nordic Walker adviseert men dus de Nordic Walking stok van carbon.

Let bij het kopen goed op het handvat en de lus. Hoe ergonomischer het handvat en hoe prettiger de lus hoe comfortabeler u met de stok loopt. Onderschat dit aspect niet! De lus moet dicht bij het handvat blijven als u de hand geopend hebt.

De juiste lengte

StoklengteOver de juiste lengte verschillen de meningen. Op dit moment pleiten sommige organisaties voor een iets kortere stok. Een iets kortere stok is makkelijker voor de totale eindstrekking van de arm. De formules voor het bepalen van de stoklengte varieert op dit moment dan ook tussen de 0,66 x lichaamslengte en 0,70 x lichaamslengte.

Veelal hanteert men de middenweg: 0,68 x lichaamslengte. Bent u bijvoorbeeld 175 cm dan adviseert men een stoklengte van 120 cm (0,68 x 175cm = 119 cm). Bij twijfel kunt u beter een iets kortere stok nemen dan een iets langere stok!

In ieder geval mag de hoek die de bovenarm met de onderarm maakt nooit kleiner zijn dan 90 graden. Zelfcontrole: steek uw handen in de lussen en zet de stokken loodrecht voor u op de grond. De hoek die uw bovenarm en onderarm vormen, moet groter zijn dan 90 graden.

De stokken met vaste lengtes verspringen met 5 cm. Nordic Walking stokken zijn verkrijgbaar in lengtes van 100, 105, enz. tot 140 cm.

Andere stokken ?

Verwar overigens Nordic Walking stokken niet met de zogeheten wandel- of trekkingstokken! Nordic Walking stokken zijn langer, hebben een ander handvat met een speciale lus en de punt en de flexibiliteit van de stokken zijn speciaal afgestemd op Nordic Walking. Een wandel- of trekking stok is eigenlijk minder geschikt voor Nordic Walking.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.