Nordic Walking zoals we het nu kennen, heeft al een jarenlange ontwikkeling achter de rug. Twee basisvormen gaven ontstaan aan Nordic Walking. In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Een andere voorloper van het Nordic Walking zijn de zomertrainingen van de langlaufers bij gebrek aan sneeuw. Het is een activiteit, gebaseerd op wandelen die een extra dimensie geeft aan deze lichaamsbeweging en reeds lang geleden efficiënt bleek te zijn om de conditie van de Finse langlaufers te onderhouden tijdens de zomermaanden: reeds in 1930 werd een dergelijke alternatieve techniek toegepast. Pas rond 1980 werd het wandelen met poles ook recreatief uitgevoerd. Men deed onderzoek naar de ideale lengte van de poles, de techniek en de plaatsing van de poles, de ondergronden en de meest geschikte oefeningen om lenigheid, kracht en coördinatie te trainen. Zoals u kan begrijpen is Nordic Walking niet gewoon wandelen met stokken! Nordic Walking werd al gauw gezien als een verlengstuk van gewoon lopen en werd getest op spiergebruik, efficiëntie en belasting. Zo werden in 1997 ook de eerste officiële Nordic Walking - poles ontwikkeld (Exel).

Alle onderzoek en gebruik van de poles en de techniek leidde ertoe dat Nordic Walking in Finland op korte tijd uitgroeide tot een geliefde en veel beoefende sport, door jong en oud. Cijfers van 2004 geven zelfs aan dat ongeveer 3,5 miljoen mensen aan Nordic Walking doen en dat 14% van de totale Finse bevolking minstens 1 maal per week aan Nordic Walking doet. En als u met mensen spreekt die één van de laatste jaren in Finland zijn geweest, blijkt het de normaalste zaak te zijn dat Finnen zelfs hun inkopen doen met de poles. Nordic Walking wordt sinds enkele jaren niet enkel nog beoefend in het hoge noorden, maar ook in onze regionen en zelfs in Japan is Nordic Walking gekend.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.